"Helft bouwprojecten kan binnen paar weken hervat"

‘Helft bouwprojecten kan binnen paar weken hervat’

door Erik
15 okt 19
‘Helft bouwprojecten kan binnen paar weken hervat’

Meer dan de helft van de bouwprojecten die stilliggen vanwege de stikstofuitspraak kan binnen een paar weken weer worden hervat. Dat  heeft  NVB Bouw gezegd in een uitzending van BNR in reactie op het stikstofadvies van de commissie Remkes.

In het rapport “Niet alles kan” bepleit het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van oud-minister Johan Remkes dat overheden  aanbestedingen en vergunningsvoorwaarden aanpassen om stikstofuitstoot in de bouw te verlagen. Er is volgens de commissie in de bouw winst te behalen door modulair, energieneutraal, circulair en natuur-inclusief bouwen en door beter gebruik van innovatieve technieken en materialen.

Snelle toetsing

NVB Bouw pleit voor een snelle toetsing door ecologen. Die zouden moeten beoordelen of een bouwproject schadelijk is voor nabijgelegen natuurgebieden. In totaal gaat het om zo’n 18.000 stilgelegde bouwprojecten.

‘Verkrampt vasthouden’

‘Provincies zijn doodsbang dat ze een vergunning afgeven voor een project waarbij achteraf blijkt dat er fouten zijn gemaakt’, zegt NVB-directeur Coen van Rooyen. Hij vindt dat provincies ten onrechte ‘verkrampt’ vasthouden aan de rekenmodellen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Wilt u meer informatie over bovenstaande artikel, bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen? Neem contact op met ons via vastgoedbeheer@somis.nl