ISSO laat in Radar niets heel van warmtepompinstallatie

ISSO laat in Radar niets heel van warmtepompinstallatie

door Erik
15 okt 19
ISSO laat in Radar niets heel van warmtepompinstallatie
De Radar-uitzending van 17 september ging in op een warmtepompinstallatie die niet goed functioneert. In de uitzending lieten specialisten van ISSO geen spaan heel van deze installatie die een woningeigenaar al vier jaar kopzorgen geeft.

 ISSO werd door Radar gevraagd een inspectie uit te voeren in de woning met onder meer een warmtepomp en een cv-ketel. De eigenaar ervaart verschillende klachten, waarover hij in de uitzending vertelt. Zo wordt zijn woning onvoldoende warm en het besproken rendement wordt niet gehaald. Jos de Leeuw en Jan Aerts, technisch specialisten bij ISSO, keken of de installaties volgens geldende standaarden en regelgeving  zijn ontworpen en aangelegd. Ze concludeerden dat dit in bijna alle gevallen niet het geval was.

De bevindingen van de ISSO-inspecteurs op een rij
  • De woning is gerenoveerd met een hoog duurzaamheidsniveau (goede isolatie) en handhaving van de bestaande beglazing.
  • In de kelder is een energiecentrale opgesteld die bestaat uit een cv-ketel, warmtepomp en zonnecollectorvaten voor de verwarming en warmtapwater. Dit is een complexe installatie, waarbij een doordacht (hydraulisch) ontwerp cruciaal is voor de goede werking van de installatie. Er zijn geen ontwerpgegevens, tekening van de installatie en een omschrijving van de werking van de installatie aanwezig. De installatie voldoet niet aan de ISSO richtlijnen (ISSO-publicaties 44, 69 en handboek zonne-energie).
  • De lage temperatuur radiatoren zijn te klein voor de kamers (niet berekend conform ISSO-publicatie 66).
  • Temperatuurregelingen ontbreken grotendeels (niet conform ISSO-publicatie 69).
  • De cv-ketel – onder andere de rookgasafvoer – is niet conform de regelgeving aangesloten, en is lastig bereikbaar (niet conform ISSO Kleintje Gas).
  • Vanuit de kelder zijn alle leidingen in een grote bundel aangebracht. Bij de waterleidingen bestaat hierdoor kans op doorwarming met een risico op Legionellavorming (niet conform ISSO-publicatie 30).
  • Verwarmingsleidingen zijn te klein gedimensioneerd voor een systeem met lage temperatuur verwarming (LTV) (niet conform ISSO-publicatie 18)
  • De buitenunit van de lucht/water warmtepomp staat op het balkon naast de ouderslaapkamer en produceert teveel geluid.

Bent u van plan om met het oog op verduurzaming in uw vastgoed maatregelen te treffen, of wilt u de mogelijkheden in kaart laten brengen, dan is goede begeleiding en een goed ontwerp onmiskenbaar.

Wij helpen u hier graag bij. Neem hiervoor contact met ons op via vastgoedbeheer@somis.nl .