Prijzen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst!

20 jun 19
Prijzen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst!

De bouwsector heeft last van sterk stijgende bouwkosten. Niet alleen het inhuren van personeel wordt steeds duurder, maar ook de kosten van bouwmaterialen stijgen sterk. De druk op de bouw neemt toe, er is volop werk maar door het groeiende personeelstekort missen aannemers en toeleveranciers capaciteit.
Omdat bouwbedrijven niet of nauwelijks personeel kunnen vinden, huren ze vaker zzp’ers in waardoor de personeelskosten stijgen. Ook de toeleveranciers hebben te maken met stijgende personeelskosten en stijgende grondstofkosten. Prijsstijgingen bij toeleveranciers van 6% of meer zijn op dit moment geen uitzondering.

Marges 
Door het grote aanbod van projecten zijn aannemersbedrijven selectief in het aannemen van werk en kiezen zij vaker voor projecten waarop goede marges gemaakt kunnen worden. Ook zien wij dat aannemers weer marges berekenen in de staartkosten. Het gevolg is dat de aanneemsommen van projecten stijgen.

Wet- en regelgeving
Naast bovengenoemde prijsstijgingen zien wij dat de bouwkosten ook stijgen door de toenemende wet en regelgeving rondom duurzaam energiezuinig bouwen.

Stijging stichtingskosten
De directe bouwkosten stijgen in 2019 aanzienlijk. De bouwkosten werken uiteindelijk door in de stichtingskosten. Door de extra marges die de aannemers doorrekenen in combinatie met de extra kosten voor duurzaam energiezuinig bouwen, zien wij dat de stichtingskosten van projecten fors kunnen toenemen.

Actuele richtprijzen
In de huidige markt waarbij de prijzen continu in beweging zijn is het belangrijk om steeds met actuele bouwkosten te werken. Onze specialisten kennen de markt goed en volgen alle ontwikkelingen op de voet.

Wilt u meer informatie over bovenstaande, of heeft u vragen? Neem contact met ons op via vastgoedbeheer@somis.nl